top of page

Przygotuj się na najsłodszy dzień w roku – tłusty czwartek tuż, tuż!

Już 16 lutego wypada tłusty czwartek. Przypada on tradycyjnie na ostatni czwartek przed Wielkim Postem i to on rozpoczyna najbardziej szalony tydzień karnawału, tzw. „ostatki”. Przesąd mówi, że ten, kto w tłusty czwartek nie zje choć jednego pączka, temu w nadchodzącym roku nie będzie się wiodło. Zatem, na 24 godziny zapominamy o diecie i bez wyrzutów sumienia zajadamy się słodkimi przekąskami. Wedle statystyk, każdy z nas zjada w ten dzień 2,5 pączka. Oto kilka wskazówek, jak przygotować się na to słodkie święto wszystkich łasuchów.

źródło: https://pixabay.com/pl/photos/centrum-handlowe-bo%c5%bce-narodzenie-2605815/

Źródło: https://pixabay.com/pl/photos/p%c4%85czki-desery-ciastka-przysmaki-1868573/


Skąd się wziął tłusty czwartek?

Zaglądając w karty historii, początków tłustego czwartku należałoby się doszukiwać w czasach średniowiecza. To wtedy, przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, na dworach urządzano wielkie oczyszczanie spiżarni i magazynów, wydawano mięsa, cukier i owoce. W tamtych czasach tłusty czwartek nie obfitował w słodkości, a bardziej w tłuste mięsiwa, słoninę i boczek. Z tego też okresu pochodzi dawny krewny dzisiejszego pączka, który jednak wcale nie był taki słodki… Przodkiem dzisiejszych pączków były bowiem smażone bułeczki przygotowywane z ciasta chlebowego, nadziewane słoniną. Zajadano je w trakcie biesiady, popijając solidną porcją gorzałki. W ten sposób szykowano się na nadchodzący, sześciotygodniowy post.


Bliższy krewniak dzisiejszego pączka pojawił się na stołach dopiero w XVI wieku, kiedy to zamiast słoniny do środka zaczęto wkładać różne nadzienia, m.in. orzechy czy migdały. W tamtych czasach każda porcja zawierała inną niespodziankę. Ten, kto w swoim paczku znalazł migdał, miał się cieszyć dostatkiem i powodzeniem w nadchodzącym roku.


Pączki, faworki i inne specjały...

Mimo, że tradycyjnego pączka z nadzieniem z tłustej słoniny próżno szukać we współczesnych cukierniach, historia pozostawiła nam inne, tradycyjne słodkości. Po co najczęściej sięgamy w tłusty czwartek? Badanie ogólnopolskiego panelu Ariadna z 2019 r.* wskazało, iż 73% z nas wybiera pączki. Oczywiście, pączki muszą być z nadzieniem i tak, 43% ankietowanych wskazało, że najsmaczniejsze jest dla nich nadzienie różane. Sięgamy też po pączki z advocatem (23% badanych), czekoladą (13%) czy nadzieniem śliwkowym (9%). II miejsce na podium miejsce zajęły faworki, w różnych regionach zwane także chrustem – chrupiące ciasteczka o słodkim smaku w kształcie kokardki. Kupujący sięgają także puszyste, twarogowe oponki oraz ich amerykańska odsłonę – kolorowe donaty. W witrynach znajdziemy też eleganckie pączki hiszpańskie oblane lukrem, bądź przekładane różnymi kremami. Poza tradycyjnymi słodkościami ostatnie kilka lat to również ukłon w kierunku nowatorskich deserów, które z okazji tłustego czwartku proponują bardziej wyrafinowane, autorskie cukiernie.


Źródło: https://unsplash.com/photos/EACvtuV2k2E


W tłusty czwartek pączki jemy prawie wszyscy

Mimo aspektów dietetycznych, zdrowotnych i mody na bycie „fit” większość z nas zamierza skusić się na tradycyjny, drożdżowy przysmak. Statystyczny Polak zjada średnio 2,5 pączka. A są wśród nas z pewnością i tacy, co zjadają ich sporo więcej. Raport GfK „Polska na widelcu. Zwyczaje żywieniowe Polaków”** z 2016 r. wskazał, że tylko 20% z nas Tłusty Czwartek kończy tylko na jednym pączku. 38% ankietowanych deklarowało zjedzenie dwóch pączków, a 37% konsumuje ich jeszcze więcej. Zaledwie co dwudziesty Polak stanowczo sprzeciwia się tradycji i nie zjada ani jednego drożdżowego przysmaku. I mimo upływających lat oraz szalejącej obecnie inflacji, kolejne badanie ogólnopolskiego panelu badawczego Ariadna dla portalu WP (2022)*** pokazało, że ta tendencja nie ulega zmianom. 22% ankietowanych skusi się na jednego pączka, prawie 40% sięgnie po 2-3 sztuki, a zaledwie 10% ankietowanych zrezygnuje z kultywowania słodkiej tradycji.

Źródło:

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/tlusty-czwartek-paczek-ile-zjesc-rekord https://wiadomosci.wp.pl/tlusty-czwartek-niebawem-paczkozercy-juz-sie-szykuja-badania-dla-wp-pl-6739054497557408a


Gdzie? Kiedy? Za ile?

Gdzie kierujemy się, by zakupić nasze ukochane słodkości? Wg raportu GfK* najczęściej pączki kupujemy w cukierniach i piekarniach (37% ankietowanych) oraz sklepach spożywczych (37% wskazań). Nie przerażają nas przy tym długie kolejki, choć… w ostatnich latach widoczny jest coraz bardziej trend wcześniejszych zamówień i dostawy „pod drzwi”. Wg badań, zaledwie 15% z nas decyduje się na samodzielne wypieki.


W tym roku, biorąc pod uwagę czynniki inflacyjne zarówno my jako branża, jak i konsumenci, musimy się liczyć ze wzrostami cen. Czy to jednak sprawi, że Polacy zrezygnują z pączków w tłusty czwartek? Zapewne nie! Warto jednak zastanowić się nad przygotowywaną ofertą i dopasować ją do portfela naszych klientów.

Zdrowa alternatywa

Świadomość konsumencka rośnie z roku na rok coraz bardziej. Obecnie Polacy przy sklepowej półce zwracają uwagę już nie tylko na cenę, ale również na jakość kupowanego produktu. Ten trend zauważalny jest też w branży słodkości. Konsumenci coraz częściej szukają zdrowszych alternatyw ulubionych produktów, co w przypadku słodyczy oznacza to głównie obniżoną zawartość cukru, brak ulepszaczy i sztucznych barwników, a także oleju palmowego w składzie. Kolejnym trendem jest wzrost udziału w rynku produktów bazujących na roślinnych zamiennikach mleka, produktów wegetariańskich i wegańskich. Nie można też zapomnieć o całkiem sporym zapotrzebowaniu na produkty bezglutenowe.


Z pewnością warto więc otworzyć się na nowe grupy klientów i spróbować przygotować choć jedną zdrową alternatywę na tłusty czwartek. Pączki bezglutenowe, low carb, keto, a może wegańskie? Taka propozycja może z pewnością zostać na dłużej, a przy odpowiedniej komunikacji przywiązać do swojego lokalu nową grupę konsumentów, którzy na zdrowszy produkt są w stanie wydać zdecydowanie więcej.


Znajdź pomysł na swój Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek to jeden z najbardziej pracowitych dni w roku dla wszystkich przedstawicieli naszej branży. Warto z dużym wyprzedzeniem zaplanować ofertę, produkcję, komunikację i logistykę, by zapewnić swoim klientom pyszne produkty w odpowiedniej ilości i jakości, po które z przyjemnością powrócą.

Źródło:

https://unsplash.com/photos/GCilrHaDDes

https://unsplash.com/photos/KY5ZBCIE18E

https://unsplash.com/photos/1uDgb-65_28


Wszystkim pracownikom naszej branży życzymy pobicia kolejnych rekordów sprzedaży! Wszystkiego Słodkiego!


Przypisy:

* https://panelariadna.pl/news/paczki-w-tlusty-czwartek-sondaz-co-kryja-w-srodku

**https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/tlusty-czwartek-paczek-ile-zjesc-rekord ***https://wiadomosci.wp.pl/tlusty-czwartek-niebawem-paczkozercy-juz-sie-szykuja-badania-dla-wp-pl-6739054497557408a **** https://pliki.horecatrends.pl/i/00/45/65/004565.pdf

bottom of page