Produkty bezglutenowe, co powinieneś wiedzieć?

//Produkty bezglutenowe, co powinieneś wiedzieć?

Produkty bezglutenowe, co powinieneś wiedzieć?

Czym jest gluten?

Gluten jest mieszaniną białek zawartych w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia oraz owsa.

Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.

Określenia BEZGLUTENOWY nie można stosować do żywności naturalnie bezglutenowej np. mleka, ryżu, jaj, gdyż wprowadzamy konsumenta w błąd przez sugerowanie, że produkt jest szczególny w danym zakresie, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze cechują się zbliżonymi właściwościami. Dlatego nie powinno się w tym wypadku podkreślać obecności lub braku określonych składników.

Oznakowanie produktów bezglutenowych

UWAGA!

Nie można używać do oznakowania określenia, że „nie zawierają glutenu” ponieważ mogą zawierać gluten, ale w ilościach dopuszczonych przez rozporządzenie 828/2014, czyli nie więcej niż 20 mg glutenu w przeliczeniu na kg produktu.

 

Co warto wiedzieć decydując się na wytwarzanie produktów bezglutenowych?

Dieta bezglutenowa często kojarzy się z rezygnacją z wypieków lub koniecznością przygotowania ich w skomplikowany sposób. Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów, którzy świadomie rezygnują ze spożywania m.in. mąki pszennej prezentujemy koncepty cukiernicze, które zachwycają smakiem, aromatem. Przygotowanie ich nie wymaga dodatkowych umiejętności, nie jest trudne, ani czasochłonne.

Zamiast mąki pszennej produkty bezglutenowe Credin zawierają:

  • Skrobię pszenną bezglutenową
  • Skrobię z tapioki (kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok)
  • Skrobię ziemniaczaną
  • Mąkę ryżową
  • Siemię lniane

2017-07-07T14:07:37+00:00