top of page

Ciasta na Wielkanoc. Co wypiekać? Pomysły na ciasta wielkanocne, które przyciągną Twoich klientów!

Lukrowane baby, mazurki, makowce i serniki – na wielkanocny stół trafiają głównie tradycyjne ciasta. Warto się na ten czas przygotować, ponieważ klienci coraz częściej sięgają po wypieki profesjonalistów, zamiast ulubione ciasta przygotowywać samodzielnie. Warto też wiedzieć, czym dla Polek i Polaków jest Wielkanoc, by kampania reklamowa trafiła w odpowiedni target.


Dla kogo puszyste, drożdżowe babki piaskowe i kruche mazurki? Poznaj swój target!


Jak wskazuje raport CBOS, tylko 8% ankietowanych wskazuje „spotkania z przyjaciółmi” jako główny element Wielkanocy. Polkom i Polakom święta wciąż kojarzą się przede wszystkim z rodziną (68% ankietowanych) oraz przeżyciami religijnymi (44% ankietowanych), przy czym tę drugą odpowiedź wskazują głównie osoby starsze.


Dla 38% ankietowanych święta wielkanocne to miła tradycja, część z nich również uważa je za czas odpoczynku od pracy.


Choć przez ostatnie 20 lat wahania w kwestii utożsamiania religijnych przeżyć z Wielkanocą są znaczące, nieodłącznie kojarzy się ona z tradycją, rodziną i odpoczynkiem. Warto kierować się tymi wskaźnikami, myśląc o nadciągających świętach Wielkiej Nocy i planowaniu promocji oraz kampanii reklamowych.


Co to oznacza dla tegorocznych świąt, biorąc pod uwagę fakt, że powyższe trendy utrzymują się na rynku już od 20 lat? Czy w kwestii wypieków warto postawić na tradycyjne przepisy na ciasta na Wielkanoc, czy może spróbować czegoś nowego? Jakie ciasta przygotować?





Tradycyjne ciasta wielkanocne – babki, mazurki i… serniki zebry. Sprawdzone przepisy czy nowości?


Babka kajmakowa, cytrynowa, czekoladowa, a nawet… majonezowa. To rodzaj ciast, który na równi z mazurkiem wielkanocnym króluje na polskich stołach. Według raportu firmy Kasia razem z wilgotnym sernikiem (z rodzynkami lub bez) i aromatycznym makowcem stanowią one TOP 4 przepisów wybieranych na Wielkanoc.


Babka, a właściwie baba wielkanocna, to drożdżowe ciasto, którego tradycja sięga XVII wieku. Jego wierzch pokryty jest lukrem, polewą czekoladową lub np. cukrem pudrem. Babki, początkowo wypiekane głównie w okresie świątecznym, dziś dostępne są od ręki niemal w każdym sklepie, zarówno w formie z bakaliami, jak i bez. Mogą Państwo napotkać zarówno babki cytrynowe, jak i mniejsze babeczki wielkanocne czy babki czekoladowe lub zebry (ciasto mieszane).


Ze względu na symboliczny status babki jest to najlepszy przepis na udaną sprzedaż ze wszystkich ciast na święta wielkanocne. Doceni ją każdy miłośnik słodkości, tak jak nasi klienci od lat doceniają BAKMIX, z którego wychodzą pyszne, wyjątkowe ciasta i wielkanocne wypieki. To tajny składnik sprawdzonych przepisów na ciasta świąteczne. Choć stosowany jest głównie do wypieku bab piaskowych, sprawdzi się również jako baza keksu czy babki marmurkowej. Z BAKMIXem każdy wypiek jest udany.





Mniej oczywiste ciasto na Wielkanoc – czy warto? Przyjrzyjmy się przepisom na ciasta wybierane przez Polaków


Okazuje się jednak, że serniki i makowce dotrzymują kroku babkom i mazurkom w statystykach wyborów konsumenckich. Czy te mniej oczywiste przepisy na ciasta wielkanocne mają szansę na wysoką sprzedaż w tym okresie?


Okres świąteczny to czas wzrostu sprzedaży, a jednocześnie zapotrzebowania na szeroki wybór ciast i innych wypieków. Dlatego warto skorzystać ze sprawdzonych mieszanek, które zachowują świeżość przez długi czas. Nasze ciasto drożdżowe - CREDI Drożdżowe Fresh to nie tylko baza do udanych babek drożdżowych, ale też puszystych babeczek, chlebów słodkich i makowców.





Dzięki swojej uniwersalności pozwoli ono Państwu zaoszczędzić pieniądze, jednocześnie nie ograniczając kreatywności w przygotowywaniu zarówno sprawdzonych przepisów na ciasta wielkanocne, jak i nowych wariacji. Dodatkowo jest to mieszanka z czystą etykietą, co zadowoli nawet najbardziej wymagających, świadomych klientów.


Aby zapytać o ofertę najlepszych produktów wielkanocnych, skontaktuj się z Technologiem CREDIN, lub napisz do nas - marketing@credin.pl!


bottom of page