top of page

Ciasta bez cukru i słodycze bez cukru. Czy przepisy bez cukru to metoda na słodki sukces?





Niższa zawartość cukru w ulubionych słodkościach może przekonać nie tylko grupę klientów zwracających uwagę na tę kwestię ze względów medycznych. Okazuje się, że słodycze bez cukru mogą dobrze smakować, a nawet nie różnić się od tradycyjnego wypieku. Jak przekonać klientów do wyboru produktów bez cukru? Czy firmie się to opłaci?


Czy słodkości bez dodatku cukru to przyszłość?

Ciasteczka (nawet te owsiane), sernik, brownie czy spód do ciast typu tarta. Zdrowe fit słodycze coraz częściej trafiają do Polek i Polaków, pomimo wciąż wysokiego spożycia cukru (według danych GUS).


Klienci chętnie sięgają po słodkie produkty, ale coraz więcej osób poszukuje produktów bez dodatku cukru. Oferta drożdżowego bez dodatku cukru, nie ma na celu wyparcia słodkich ciast z oferty, a poszerzenie się i otwarcie na nową grupę klientów!


Ciasto bez cukru? To równie słodki i smaczny deser!

Dlaczego warto wprowadzić produkty bez cukru do swojej oferty? Świadomi konsumenci stanowią coraz większy odsetek grupy docelowej. Wybierając produkty, sprawdzają etykiety, szukają informacji na temat pochodzenia poszczególnych składników (np. w przypadku oleju palmowego), zastępowaniu ich innymi (np. olejem kokosowym) i sposobu na zachowania dotychczasowych nawyków żywieniowych przy jednoczesnej rezygnacji z niezdrowych produktów.


Ten trend wśród konsumentów nadaje wyraźny kierunek rozwojowi przemysłu – na rynku pojawia się coraz więcej produktów oznaczonych jako bez dodatku cukru lub pozbawionych go zupełnie.


Konsumenci wybierający świadomie dają producentom sygnał – desery bez cukru są wystarczająco słodkie. Szukają alternatyw w postaci substancji słodzących takich jak stewia czy ksylitol, w czekoladowych produktach szukają informacji o wykorzystaniu gorzkiej czekolady.


Czy jednak wypieki bez cukru zadowolą fanów tradycyjnych ciast?


Przepisy na ciasta i desery bez cukru – czy można bez niego przygotować tradycyjne wypieki? Tradycyjna drożdżówka tylko bez dodatku cukru!


Wyszliśmy naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów i ich odbiorców, tworząc linię produktów, która pozwoli na wypiekanie tradycyjnych drożdżówek, nawet tych z budyniem i kruszonką, bez dodatku cukru!


W przypadku mieszanki do ciasta drożdżowego cukier zastąpiono inuliną – substancją pochodzenia roślinnego, która przyjmuje formę drobnego, białego proszku. Jest rozpuszczalna w wodzie i ma znacznie łagodniejszy smak od tradycyjnego cukru. Obecna jest nie tylko w wypiekach, ale też np. w suplementach diety i produktach polecanych dla osób borykających się z cukrzycą. Inulina jest też naturalnym prebiotykiem, wspiera odbudowę flory bakteryjnej jelit. To sprawia, że nie tylko jest zdrowszą alternatywą cukru, ale też aktywnie wspiera organizm w odbudowie przy zmianie nawyków.





Nasza linia produktów pozwoli Państwa klientom cieszyć się smakiem tradycyjnych drożdżówek – nie tylko tych z owocami i rodzynkami, ale też z kruszonką i budyniem. Tu z kolei zastosowaliśmy maltitol. Dlaczego?


Jest to zdrowa alternatywa dla zwykłego cukru, a co najważniejsze – poziomem słodyczy jest do niego zbliżony. Oznacza to, że konsumenci nie muszą rezygnować z ulubionych przekąsek i ich smaku! Jednocześnie maltitol jest o połowę mniej kaloryczny, pomaga więc dbać o linię.


Zapraszamy już teraz do poznania naszej linii bez dodatku cukru!


Dowiedz się jak wspólnie możemy wypromować drożdżowe bez dodatku cukru w Twojej cukierni!





Comments


bottom of page