Mały pączek to mało kalorii

//Mały pączek to mało kalorii

Mały pączek to mało kalorii

Od lat cukiernicy szukają produktów stanowiących alternatywę dla wysokokalorycznych pączków, których nie jadają osoby prowadzące zdrowy tryb życia, uprawiające sport, dbające o sylwetkę itp. Tacy konsumenci nawet w Tłusty Czwartek szukają produktów, które będą mogli zjeść z czystym sumieniem. A przynajmniej… nieco czystszym.

W kalendarzu cukierników jest kilka szczególnych dni w roku, gdy gwałtownie rośnie popyt na określone wyroby, a tym samym zwiększają się dochody ze sprzedaży. Już niebawem czeka ich gorący okres wzmożonej produkcji pączków na Tłusty Czwartek. Czy warto we własnym zakresie i od podstaw przygotowywać ciasto na pączki?

„Zamiast tradycyjnych ciastek drożdżowych smażonych na oleju sięgają więc po mniej tuczące faworki lub małe kulki o twarogowym smaku. W obu przypadkach znaczenie ma wielkość tych produktów – są znacznie mniejsze od klasycznych pączków, a tym samym mają mniej kalorii. W przypadku mini-pączków serowych zaletą jest niewątpliwie także stosunkowo duża ilość białka, które dla osób o aktywnym stylu życia stanowi podstawę diety. Takie pączusie można więc jadać każdego dnia (oczywiście w rozsądnych ilościach).”

„Również mieszanka Bułeczki szkockie Scones firmy Credin, która docelowo dedykowana jest do produkcji oryginalnego słodkiego pieczywa drobnego, pozwala także na przygotowanie nietypowych mini-pączków. Miks opracowany specjalnie do tradycyjnych bułeczek śniadaniowych, które piecze się wyłącznie na bazie kompozycji proszku do pieczenia i sody, po wzbogaceniu o jajka i twaróg świetnie zdaje egzamin przy produkcji kulek, które technolodzy firmy Credin nazwali Serini.”

Mieszanki na 23 lutego

„W kalendarzu cukierników jest kilka szczególnych dni w roku, gdy gwałtownie rośnie popyt na określone wyroby, a tym samym zwiększają się dochody ze
sprzedaży. Już niebawem czeka ich gorący okres wzmożonej produkcji pączków na Tłusty Czwartek. Czy warto we własnym zakresie i od podstaw przygotowywać ciasto na pączki?”

„Kolejny raz na łamach Bake & Sweet zadajemy to pytanie i kolejny raz na nie odpowiadamy: warto! Tego samego zdania są zapewne właściciele większości małych rzemieślniczych zakładów, którzy od lat zawsze samodzielnie przygotowują ciasto na pączki. Jednak całkiem spora część zakładów piekarsko-cukierniczych jak co roku w okresie Tłustego Czwartku sięgnie po gotowe mieszanki. 23 lutego pojawi się bowiem okazja, której nie można zmarnować. Okazja, aby zarobić spore pieniądze na produkcji i sprzedaży kilkunastu lub kilkudziesięciu tysięcy smażonych ciastek. Oczywiście, nie brakuje przedsiębiorców, którzy będą szli w zaparte, że nie używają żadnych mieszanek, ale niestety sporo z nich mija się z prawdą.”

Credin Berliner Pasta
Credin Berliner Koncentrat
Credin Koncentrat Pączka 20 %

Artykuły pochodzą z magazynu Bake&Sweet 2017/1 (74)

2017-07-07T11:29:11+00:00