Cukiernictwo bez glutenu

//Cukiernictwo bez glutenu

Cukiernictwo bez glutenu

Najnowsze komponenty do produkcji słodkich wyrobów bezglutenowych firma Credin będzie lansować w lutym na warszawskich targach Expo Sweet. Premiery bedą miały nie tylko ciasta dla osób z celiakia, ale tez dwa owocowe nadzienia i kilka zupełnie nowych produktów, których receptury opracowano na bazie znanych mieszanek.

Decyzja firmy Credin, aby poszerzyć ofertę mieszanek bezglutenowych, to odpowiedz na ciągłe zapotrzebowanie rynku na tego rodzaju produkty. Przy każdej okazji, pisząc na łamach Bake & Sweet o miksach pozbawionych glutenu, staramy się zwrócić Wasza uwagę na fakt, iż taka produkcja nie jest łatwa i tania, gdyż wymaga oddzielnych pomieszczeń i linii technologicznej, która będzie dedykowana wyłącznie tego typu wyrobom. Inwestycji w bezglutenowa piekarnie lub cukiernie towarzysza liczne wymogi, jakie musi spełniać m.in. odpowiednio przeszkolony personel. Ryzyko zanieczyszczenia produktów glutenem musi być wyeliminowane z całego procesu – od pozyskania odpowiednich surowców i komponentów, przez sama produkcje, na pakowaniu i dystrybucji skończywszy. Pod żadnym względem nie można dopuścić do tzw. krzyżowego zakażenia glutenem, do jakiego może dojść m.in. podczas
niewłaściwego magazynowania czy transportu. Mimo tych trudności piekarze i cukiernicy podejmują wyzwanie i rozpoczynają produkcje pieczywa i ciast dla osób chorujących na celiakie. Po tego typu wyroby często sięgają tez osoby zdrowe, dla których niekoniecznie produkt musi mieć oznaczenie „bezglutenowy” (zawartość alergennego białka jest poniżej 20 mg/kg wyrobu). Wśród konsumentów dużą popularnością cieszą się tez wyroby „o bardzo niskiej zawartości glutenu” (mniej niż 100 mg/kg). Wiele z nich można wyprodukować z mieszanek bezglutenowych, lecz na maszynach, na których obrabia się tez ciasta z udziałem pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa itp.

Bezglutenowe miksy od firmy Credin opracowano korzystając ze specjalnych skrobi (m.in. ziemniaczanej i z tapioki), z mąki ryżowej oraz siemienia lnianego. Wśród słodkich nowości firmy Credin prezentowanych na Expo Sweet znajda się mieszanki: Gluten-free Cookie Mix do wyrobu kruchych ciasteczek, Gluten-free Brownie do produkcji charakterystycznego ciasta o intensywnym smaku czekolady oraz Gluten-free Muffin Mix pozwalające przygotować popularne babeczki. Dodajmy, ze w ofercie Credin są tez dwa bezglutenowe miksy piekarskie.

Artykuł ukazał się w magazynie Bake&Sweet 2017/2 (75)

2017-07-07T11:30:47+00:00